tiistai 15. marraskuuta 2016

Hygge









Illan hämärtyessä lähdin pihalle kuvaamaan superkuuta, joka ei kuitenkaan näyttäytynyt pilviharson takaa. Sen sijaan kurkistelin ikkunoista sisään ja iloitsin kodikkaan lempeästä näystä tämän vanhan huvilan salissa. 

Aamulla luin artikkelin Apua kaamokseen maailman onnellisimmilta Yle Uutiset -sivustolta.

Työterveyspsykologi uskoo, että Tanskasta lähtöisin oleva nautiskeluun keskittyvä hygge voisi pelastaa monet kaamosväsymykseltä.


"Kuvittele tilanne, jossa istut mukavasti sohvalla. Olet ehkä kietoutunut ympärillesi lämpimän viltin ja kaatanut lasiin punaviiniä tai hauduttanut pannullisen suosikkiteetäsi. Et napsauta julman kelmeää kattovaloa päälle, vaan poltat kynttilöitä (ihan todella paljon kynttilöitä). Toki olet muistanut valita taustalle musiikkia, joka saa sinut rentoutumaan. Tartut ehkä kirjaan tai aikakausilehteen. Unohdat hetkeksi maailmanpolitiikan ja keittiön tiskivuoren. Olet vaan. Aijaijai.
Muun muassa edellä kuvatulla tavalla maailman onnellisin kansa, tanskalaiset, selviytyvät kaamoksesta. Harva siellä on kirkasvalolampusta kuullutkaan."



Teepannu






Miltä kuulostaa tanskalaisten tapa viettää kaamosaikaa? Sopisiko sinulle?

Pienen pienetkin hyvän mielen tavat tuovat valtavasti iloa arkeen. Aamiaisella kynttilän lepatus rauhoittaa mielen ja mieluummin katselen kauniita kuvia kuin kuuntelen maailman julmuuksia. Teen ystävänä minä viihtyisin varmasti tanskalaistyylisessä kodissa. 

Nautiskelemisiin! Tuija

10 kommenttia:

  1. Tuollaista hyggeilyä olen harrastanut jo vaikka kuinka kauan. En vaan tiennyt mikä sen nimi oli :)
    Oikein ihania hyggeilyjä sinnekin päin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotoilua voisi olla suomalainen sana. Kotona on ihana olla! Tämän pimeän ajan valopilkkuja ovat kynttilät ja kaakeliuunien tuoma lempeä lämpö. Sohvanurkassa on rentouttavaa neuloa sukkaa. Iltailoja! Tuija

      Poista
  2. Ensi viikolla menen jälleen Tanskaan työmatkalle! Kyllä siellä osataan markkinoida, kun hygge ylittää jo uutiskynnyksen. Vaan koettu on siellä ja täällä, suomalaistenkin kodeissa. Me tunnelmista, kodeista, kynttilöiden tuikkeesta ja kotoilusta nauttivat osaamme mekon hyggeillä. Ja suomalaisella sisulla emme jää kakkoseksi! Tunnelman jatkumoa Villa Iirikseen Tuija! t: Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotoilua tarjosin vastineeksi hyggeilylle jo tuossa aiemmassakin vastauksessani. Tanskalaisilla on monia ihania juttuja, mutta onhan meilläkin Suomessa. Vuodenaikojen vaihtelu toisaalta virkistää, vaikka tämä pimein aika voimille ottaakin. Silloin on syytä antaa itselleen armoa ja ottaa rauhassa. Sinun työmatkasi kuulostaa houkuttelevalta, vaikka velvoitteita varmasti täynnä. Virkistystä toivon kuitenkin tuottavan! Lämipimin terveisin Tuija

      Poista
  3. Tämän aiheen tiimoilta oli tänään ihan pakko itsekin postailla ja saman uutisen luin eilen minäkin. En ollut kuullut aiemmin koko sanasta hygge.

    Kivoja talvipäiviä sinne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hygge -ilmiö on tullut tutuksi Lantliv -lehtien myötä. Tanskalaisilla on ihania koteja, joissa kelpaa hyggeillä. Sytytinpä minäkin eilen heti kaakeliuuniin tulen ja siinä edessä teetä siemaillessani iloitsin lempeän lämmön suomasta raukeudesta. Tunnelmallista talviaikaa Tiia! Terveisin Tuija

      Poista
  4. Mä kyllä luulen, että se on tanskailaisten rennompi elämänasenne, mikä tekee heistä maailman onnellisimpia, ehkä myös himpun verran korkeampi elintaso?
    Mutta hygge sopii mulle pimeästä ajasta selviytymiseen. Lisäisin tosin hieman ulkona liikkumista tuohon reseptiin. Mitä karmeampi ilma, sitä paremmalta tuntuu lopuksi!;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Suomalaisten elämänasenne on pakkasten kovettama, ainakin osalla. Median perusteella tanskalaisista saa rennon kuvan ja niin muistan kokeneeni, kun reittimme reppureissuilla kulki Kööpenhaminan kautta Euroopan eri kolkkiin. Kansainvälisyys häikäisi meidät. Haaveena päästä sinne joskus hyggeilemään! Tiistai-illan iloja! Tuija ps. kuusijuttusi viritti päässäni koristusideoita. :)

      Poista
  5. Hygge kuulostaa hyvälle ja on ihan tavoittelemisen arvoinen juttu meille suorittajakansalaisille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entisaikaan suomalaiset agraarikulttuurissa ottivat rauhallisemmin kaamosajan. Kotona kannattaa tehdä asioita, joista tulee hyvä olo. Marraskuun iloja! Tuija

      Poista