lauantai 25. tammikuuta 2014

Kotilauantai

Leipomisinspiraationi iski torstaina, kun näin Instagramissa Lifebyardisian herkullisen kuvan bostonkakusta. Aamusella otin pakastimesta sulamaan ternimaitoa, jota olen saanut työkaverilta kiitoksena viimekesäisestä pyörälaukkujen lainasta. 

Kirsti -mummin Hämeenlinnan opettajaseminaarissa tekemä esiliina riippuu somisteena keittiön komeron ovessa.  Henkari on löytö talomme vinttikomerosta. Adolf tai Maria on tuonut sen muistona  New Yorkin vuosilta, jossa he 1920 -luvulla työskentelivät.
Misa -liesi on oivallinen lämmönlähde.

Kardemummasta tulvahtaa herkullinen tuoksu sitä morttelilla jauhaessa.


Maito lämpeni teräskulhossa haudutustelineen päällä hiljaksiin puuhellan lämmössä. Samalla voi suli, kun tein valmisteluja. Appelsiinituorejuuston laitoin pehmenemään leivinpöydälle ja marmeladin posliinikuppiin.

Kotiraittimme on hiljainen näin talviaikaan. Satunnaiset ohikulkijat hidastavat usein askeliaan ja kuvittelen heidän pohtivan, mitähän tuolla tapahtuu tai muistelevan omia rippikouluaikojaan samaisessa paikassa, joka on aikojen saatossa nähnyt ja kuullut monenmoista tarinaa. Vielä 1990 -luvun alussa keittiössämme ovat kylän äidit kokoontuneet lapsineen seurakunnan kerhoon. Punalan verstaalla tammi- ja saarnilankut ovat hyvässä järjestyksessä.  Sivuseinän hyllyköissä on lisää puutavaraa: omenaa, jalavaa, lehmusta, pähkinäpensasta ja kauniisti lahonnutta koivua, joista syntyy tilaustöinä uniikkeja puurasioita.


Keittiön seinän aurinkopeili tuo toivon kesän lämmöstä keskelle kipakintakin pakkaspäivää. Tänään onneksi lauhtui ja mittari laski vain muutamaan miinusasteeseen. 


Huuvasta olemme haaveilleet vuosikaudet ja sitä odotellessamme lieden ylle ripustettu Ikean teline on osoittautunut monitoimiseksi arjen avuksi. Siinä kuivuvat niin lumileikeissä kostuneet lapaset kuin leivänkannikat. Kattilat ja pannut ovat käden ulottuvilla ja nekin on kätevää ripustaa koukkuihin pesun jälkeen. Lopulta maito lämpeni, unohtunut hiiva oli haettu ja pääsin vaivaamaan taikinaa, jonka pintaan painan kaksi sydäntä sydämellisin ajatuksin. Tule hyvä pulla, älä tule paha pulla!

Maistiaispullat hupenivat alta aikayksikön sinkkivadista tekemäni kuvun alta.Jäähtyneistä bostonpullista kaksi sujautan pakastimeen vierasvaraksi.Rauhaisa teehetki tuoreen pullan kera kruunasi leppoisan kotipäivän puhumattakaan saunan löylyistä ja puhtaisiin lakanoihin pujahtamisesta. Mistä sinun kotipäiväsi on tehty? 

Rentouttavaa viikonvaihdetta! Toivottelee tuikku

2 kommenttia:

 1. Hei,

  Pidän kovasti tuosta hellan päällä olevasta telineestä. Olit kirjoittanut, et olet ostanut ritilän ikealta. Oliko tuo millä osastolla ja millä nimellä myydään?

  T:Ulla-Maija

  VastaaPoista
 2. Hei!
  Teline on ostettu Ikeasta kymmenisen vuotta sitten. Sen nimeä en enää muista. Meillä on toinen samanlainen saunalla, jossa myös on kätevä.
  Tämä ei ole enää ikuisuuksiin ollut markkinoilla. Harmillista on, että monet kivat jutut poistuvat valikoimista.
  Aiemmin meillä oli mieheni itse tekemä riippuhylly keittiövälineille eli tuontapaisen pystyisi itsekin väsäämään.
  Aurinkoista maanantaita! Tuija

  VastaaPoista