sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Mustilan Arboretum


Viikko sitten lauantaina heräsin kukonlaulun aikaan lintujen liverrykseen ja auringon säteisiin. Kesäkamarista kömmittyään Laurikin innostui retkestä Elimäelle Kouvolan kupeeseen Mustilan Arboretumiin. Olemme ensimmäisen kerran piipahtaneet parkkipaikalla vuosia sitten ollessamme lasten kanssa telttamatkalla siellä suunnalla Suomea. Silloin oli parasta jatkaa matkaa perheen pienimpien ehdoilla. 

Vuosi sitten retkeilimme Arboretumissa kesäkuussa ja toisen kerran elokuun alussa. Tällä kertaa mielessä oli sama noin 1,5 kilometrin reitti, jonka varrella on monenlaista ihailtavaa. Suosittelen kiertämään opasteiden mukaan niin välttyy ylimääräisiltä pähkäilyiltä risteyksissä. Otimme tällä kertaa varman päälle ja seurasimme selkeitä kylttejä kiertosuunnan mukaisesti emmekä lähteneet sooloilemaan, tällä kertaa. 

Haaveilin näkeväni valkovuokkoja ja  Vanha Rouva -magnolian kukinnasta olin lukenut, mutta en tiennyt sen olevan näin ällistyttävän komea. Kuviini en sitä saanut kunnolla tallentumaan, mutta huh huh. En yhtään ihmettele monien lumoutuvan niiden kukinnasta. Itsekin aloin tosissani pohtimaan, mistä löytäisin tuollaiselle suojaisan sopen. Nimikin olisi kuin minulle tehty. 
Valkovuokkolehto lumosi minut. 
Kukat kurottelivat kaulojaan korkeuksiin ja näyttivät valtavilta, suorastaan satumaisilta.
Istuin tuokion penkillä niitä katseellani ahmien.
Oli vain tuo hetki.
                            Jonkin matkaa käveltyämme sukelsimme jättituijien suojiin. Olisipa tämä metsä lähempänä niin kävisin siellä säännöllisesti katsomassa kaimojani, joissa on jotakin mystisen rauhoittavaa. Puiden katveesta löytyy hyvät penkit levähtämiseen. Ensi kerralla otan mukaani teetä ja leipää tai ainakin jotakin maukasta evästä niin voimme viivähtää pidempään rakkaassa paikassa. Tosin kokemus on ravitseva ilman syötävääkin. Hemlokkimetsässä on havumetsälle ominainen raikas tuoksu. 

Metsikössä vallitsee mieleenpainuva, merkillinen tunnelma 

niukan valon siivilöityessä tuuheiden neulaskerrosten läpi."

Puiden keskellä on vankka neulaspeite, jossa on hyvä hengitellä ja miellyttävä tallustella. Reitin varrelta löytyy hyvät infotaulut, joissa kerrotaan puista ja pensaista.Arboretum Mustila

Elimäellä sijaitseva Arboretum Mustila on Suomen vanhin ja suurin arboretum eli puulajipuisto. Vuodesta 1902 lähtien valtioneuvos A. F. Tigerstedtin perustamassa arboretumissa on koeviljelty koti- ja ulkomaisten puulajien kestäviä alkuperiä laajoissa tutkimusmetsiköissä ja ainutlaatuisessa metsäpuutarhassa. Mustila tunnetaan erityisesti eksoottisista havupuumetsiköistään sekä kesäkuussa kukkivista sadoista alppiruusuista ja atsaleoista. Arboretum myös myy kylmänkestävien puiden ja pensaiden siemeniä ja pikkutaimia.
 Magnolian nuppu näytti valtavalta pajunkissalta, jonka sisältä aukeaa herkkä ja eteerinen kukka, jonka on vaikea uskoa menestyvän karuissa Suomen olosuhteissa. Sinnikäs kaunotar!


Kevät vaikutti olevan pidemmällä kuin täällä Pirkanmaalla. 
Kielomätäs ison kiven päällä on varmasti kaunis näky puhjettuaan täyteen kukoistukseensa. 


Aloitimme retkemme kahvilan viereltä syötyämme maukkaan lounaskeiton ja palasimme sen vierustalle lopuksi. 

Aukioloajoista ja pääsymaksuista löydät tietoa linkkiä klikkaamalla. Kesäkaudella Arboretum on auki joka päivä 8 - 21.  Sivustolta löytyy myös valtavasti tietoa alueen kasveista. Esittely löytyy täältä


Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Jos minulta kysyttäisiin haluaisinko vierailla Arboretumissa niin arvannet vastaukseni. Seuraavalla kerralla toivon saavamme jakaa tämän paikan lumon jälkikasvumme kera. 

Mustila on kuuluisa atsaleoistaan ja alppiruusuistaan, joiden kukinta ajoittunee kesäkuun alkuun. Jos viihdyt luonnon helmassa ja nautit kiireettömästä kävelystä vehreän puuulajipuiston siimeksessä niin tee ihmeessä retki Elimäelle. Laita jalkaan tukevat jalkineet ja nautiskele kiireettä harvinaislaatuisesta puistosta rauhassa ihmetellen.

Retkiterveisin, Tuija


 

4 kommenttia:

 1. Kiitos kattavasta Mustialan esittelystä. Tässä arvon mielessäni ehtisinkö sinne nyt tulevana viikonloppuna. Monena vuotena on ollut "must to visit" -listallani mutta enpä vain ole ehtinyt sinne. Ehkä tänä vuonna :) Voi miten kaunis tuo magnolia on. Ja tuoksu myös varmasti huumaavan ihana. Rhodotkin näyttävät olevan jo kukassa. Ihana kuva puunhalaajasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo! Jos haluat nähdä alppiruusut kukoistuksessaan niin tarkista ensin Mustilan sivuilta joko kukinta on parhaimmillaan. Vierailumme aikaan vain nuo matalat lajikkeet näimme kukassa. Tosin alueella on paljon muutakin ihanaa koettavaa ja ihailtavaa. Pelkästään ilmasto luonnon keskellä on virkistävä ja raikas.
   Puiden halailu on antoisaa, varsinkin tuijien. ;) Tuija

   Poista
 2. Ihania kuvia <3. Pitäisi ehdottomasti joskus poiketa tuolla, ollaan usein ajettu ohi, kun ajamme mökille joskus eri kautta :) Minä odottelen täällä malttamattomana, että meidän kodin magnolia avaisi vähäiset kukkansa :) Ihanaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi Sari! Suosittelen retkeä virkistävään metsään. Reiteistä voi valita itselleen sopivimman. Toivottavasti magnoliasi kukoistaa! Kukat olivat häikäisevän upeita Mustilassa. Aurinkoista viikonvaihdetta! Tuija

   Poista