tiistai 10. joulukuuta 2019

Joulutunnelmointia






Tasan kahden viikon kuluttua Koti meidän on hiljentynyt jouluaaton viettoon. Uskoisin jouluruoan tuoksujen täyttävän kotimme ja joulun vieton sujuvan rattoisasti kotikotiin saapuneiden tytärten kanssa. Meillä kaikilla on hyvin samanlaiset toiveet joulunvieton suhteen: rauhaa, lepoa ja yhdessäoloa. Jospa tänä vuonna saisimme kunnon lautapelit vireille, kun viime vuonna inha kuumeilu vei vireen kaikista yksitellen. Lepoa tuli riittämiin, mutta voimauttavaan yhdessäoloon jäi iso lovi.







Olemme vähitellen luoneet jouluista tunnelmaa ympäri kotia. Instagramissa julkaisin kuvan jouluvaloin koristellusta rakkaasta huvilastamme. Toivon valoloiston tuovan iloa myös ohikulkijoille. Tämä miljöö on kuin luotu joulun viettoon rakkaiden kanssa.

Minulla on mietittynä takapihan metsiköstä jo montakin kuusivaihtoehtoa salia valaisemaan. Jännittävää, onko mikään niistä sopiva. Oikean koon arviointi ei ole helpoimmasta päästä. Varsinkin, kun tähyilen mieluusti komeita latvuksia ajattelematta kaatajan urakkaa. Kerran kaadoin ihan itse kuusen, joka oli noin metrin liian korkea. Paras pysytellä pikkukuusten asiantuntijana.





Olen kerrankin ajoissa, kun inspiroiduin vanhoja joululehtiä selaillessani erilaisista asetelmista kattaukseen. Nappasin kauppakärryihin tulppaanikimpun, joka pihapensaan oksien sekä mustikan- ja puolukan varpujen kera tuntui minun silmääni miellyttävän raikkaalta ja kepeältä. Ikivanha lankarullateline saattaa siis päätyä somistamaan joulupöytäämme. Kaunis ja kätevä!

Äidin vanhat joulukuusenkynttilänpidikkeet aion asetella puuroaterialle peltitarjottimiemme reunaan. Kuvittele vierelle pellavalautasliinat, joita koristaa katajanoksat. Nuo vuosi sitten kesällä vihdoin viimein löytämäni tarjottimet ovat monikäyttöiset aamiaisesta iltapalaan ja tarjoiluun tai mihin nyt ikinä keksinkään niitä käyttää.




Takinkääntäjä minusta sukeutui, kun ikkunoillemme ilmeistyi klassiset sähkökyntteliköt. Olen aina ennen vannonut, että sellaisia ei meille tule, mutta niin sitä voi mieli muuttua. Pohdin, tarvitseeko yläkerran ikkunoillekin hankkia samanlaiset yhteneväisyyden vuoksi ja tielläkulkijoiden iloksi.

Hyvän mielen taidot -sivuston joulukalenteri on minun tämän vuoden suosikkini, vaikka en varsinainen pesunkestävä minimalisti olekaan . Lämpö  ja  tunnelma koskettivat syvästi, koska Villa Iiriksen jouluun sisältyy monia kyseisiä asioita. Käyhän sinäkin inspiroitumassa tuolla!

Neljännen luukun rajoittamisen teema sai pohtimaan, mitä on tarpeen leipoa ja miten jouluvalmistelut sujuisivat sutjakasti leppoisalla mielellä. Joululimppujen määrää on syytä hillitä, kun vielä eilen kaivoin pakastimesta vuoden vanhan limpun maistiaiseksi. Juu, hyvää oli, mutta kauraleipä sopii parhaiten minun keholleni. Joulupulla on ainakin tällä hetkellä ainut leivonnainen, jota oikeasti tekee mieli. Jos pitäisi valita yksi joulun syötävistä, mitä ilman en tulisi toimeen niin kyllä se varmaankin on perinteeksi muodostuneet valkosipulisilakat. Muun perheen mieltymykset ovat luku sinänsä.

Nyt on aika rajoittaa tätä sanojen virtaa ja valmistautua iltapuuhiin. Toivotan sinulle lukijani oikein rattoisaa jouluvalmistelujen aikaa! Sydämellisin terveisin Tuikku




9 kommenttia:

  1. Ajatella, miten nopeasti aika on mennyt ja kahden viikon päästä on tosiaan jo joulu. Tänä vuonna en meinaa ehtiä mukaan tai ehkä vielä ehdin. Kiva, kun vinkkasit instagram tilistäsi. Sinulla on siellä niin kauniita kuvia ja huvilanne on niin kaunis. Otin tilin seurantaan. Myös tuo vinkki vanhojen kuusenkynttilöiden pidikkeiden laittamisesta tarjottimen reunalle oli hyvä. Ostin kirpparilta kaksi sellaista ja olen kuumeisesti miettinyt, mihin ne laittaisin. Nyt tiedän.

    Tunnelmallista joulun odotusta sinulle, Tuija ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi! Se ilahdutti hämärässä aamussa kovasti. Kyllä joulu saapuu, vaikka sitä ei ehtisi niin kauheasti valmistella. Tärkeää olisi löytää mielenrauha ja lokoisa olo.

      Tervetuloa Instagramiin seuraajaksi. Se on minun tapani tuoda iloa arjen keskelle. Arvostan kauneutta eri muodoissaan ja siitä saan energiaa. Kiva, jos se välittyy kuvistanikin. Jos haluat aurinkoisiiin maisemiin kurkista myös samos_in_my_mind -tilini valoa ja lämpöä.

      Kynttilänpidikkeet ovat tärkeitä muistoja lapsuuteni jouluista, jolloin ne olivat kuusemme oksilla. Nostalgian havinaa niissä ja tarjottimissa.

      Toivotan myös sinulle lempeitä joulualuspäiviä ja hyvää mieltä! Tuija


      Poista
  2. Kuulostaa niin mukavalta ja tunnelmalliselta.
    Harmi,etten ole instagramissa,joten en pääse katsomaan kuin alun ja sitten tulee se kirjautumislaatikko kuvien peitoksi...
    Ihana idea laittaa kuusenkynttilän pidike tarjottimen reunaan,minulla on yksi sellainen omasta lapsuudestani säilössä,niitä pitääkin alkaa etsiä kirppareilta.Ja tuo hurmaava puulaatikko kukka-asetelmassasi pisti myös silmääni.
    Ihania joulunalus puuhailuja sinne!❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehdys taas luottolukijani! Onpa kurja, ettei Instagramissa näe kuin vilauksen, jos ei ole kirjautunut. Taidankin lisätä tuon iltavalaistun kotimme kuvan tähän postaukseen tai sitten raapustan aivan uuden vartavasten.
      Kuusenkynttilöihin liittyy ihania ja vähän pelottaviakin muistoja. Kerran oli kuusi roihahtaa aivan totaalisesti, mutta onneksi äitini oli ripeä liikkeissään. Mukava kuulla, että sait inspiraatiota kuvistani. Lankarullatelineen monipuoliset käyttömahdollisuudet ovat oivalliset. Se tuo sopivaa särmää valkealla pöydällä. Jouluksi levitän kyllä pellavaliinan pöydälle juhlan kunniaksi.
      Joulun tuulahduksia! Tuija

      Poista
  3. Ihanaa joulutunnelmaa hehkuu kirjoituksestasi ja kuvista. Eihän noin upeassa talossa voi asua ilman jouluhuumaa, kuin tehty sitä varten. Kirjoittelin tänään blogissa, että meillä ei olla tehty juuri mitään jouluvalmisteluja. Toki muutamia valoja olen pihalle ja terassille viritellyt. En osaa nykyisin oikein hössätä joulua. Teen sen minkä ehdin ja jaksan, loput saa jäädä. Joulu on kuitenkin tärkeä minulle ja olen varma, että joulufiilis sieltä jostain putkahtaa kohta esiin. Ihania joulukuvia ja valkoiset tulppaanit ovat kauniita. Jouluiloa sinulle.

    VastaaPoista
  4. Ihanaa joulutunnelmointia teillä! Harmittaa kun ei ole yhtään tuollaista vanhaa kuusenkynttilän pidikettä jäljellä isoäitini jäämistöstä. Olivat kyllä upeita. Muistan kuinka lapsena oli aina suuri hetki kun kuusen kynttilät sytytettiin. Nykyään kun valosarjat ovat sähköllä ne palavat yötä päivää monella. Aiemmin piti olla myös varovainen tulen kanssa.
    Ihanaa joulun odotusta Tuija :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurkiitos Marjo ilahduttaneesta kommentistasi, johon vastaaminen jäi, kun sen puhelimella luin aamuvarhain jo monta päivää sitten. Uskoisin sinun löytävän kirppikseltä kuusenkynttilänpidikkeitä, koska ei niistä ihan jokainen pidä. Nostalgian havinaa minullakin on monissa joulutraditioissamme, joita olemme vuosien varrella uudistaneet aina tilanteen mukaan. Nyt pähkin, että jätänkö todella piparitaikinan tekemättä. Se on niin maukasta. Limppuja on muutama pyöräytettävä, vaikka parempi olisi jättää sekin herkku syömättä.
      Aamusella maa oli valkoinen ja kyllä se vaan tuo jouluisen olon. Iloa ja lämpöä sinun jouluvalmisteluihisi! Tuija

      Poista
  5. Ihana Tuikku, sinuun voi luottaa aina näissä joulufiilistelyissä <3
    Samalla tavalla pikku hiljaa rakentelen joulua - ja todellakin täysin stressittä, suurella mielihyvällä, niin kuin aistin sinunkin tekevän. Minulla on jopa samalla tavalla jouluna noita kuusenkynttilän pidikkeitä metallisen tarjottimen reunalla. Ei ole monta vuotta, kun ne olivat vielä kuusessakin :)
    Oikein mukavaa joulua teidän ihanaan joulukotiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Celia! Puhelimeen putkahtanut kommenttisi sai suupielet ylöspäin. Ihanat kommentoijat ovat bloggaamisen iso ilo! Toivotan sinullekin perheinesi oikein rattoisaa joulun aikaa! Tuija

      Poista