lauantai 18. tammikuuta 2020

Pellavalakanarakkautta



Lauantaisin lämpiää Villa Iiriksen sauna, joka 20 vuotta sitten hohti remontin jäljiltä uutuuttaan. Vuosien varrella sauna on patinoitunut ja muodostunut tärkeäksi keitaaksi maalaiselämämme keskiössä. Lämmitysrituaali on osa saunakulttuuriamme, jossa ei kiireelle ole sijaa.

Rentouttavan saunomisen jälkeen on ihanaa pujahtaa puhtaiden pellavalakanoiden alle pitkille yöunille. Haaveilin vuosikausia Finlaysonin Jesus -parivuoteen pussilakanasetistä, jonka sitten marraskuussa Black Friday -tarjouksena tuo tarkkanäköinen mies oli huomannut olleen huimassa alennuksessa. Tartuimme tarjoukseen ja niin toiveeni toteutui. Nyt meillä on loppuelämän pellavaiset, jos tuote pitää lupauksensa 50 vuoden kestosta. Jouluksi petasin ne sänkykamariimme ensimmäistä kertaa ja se oli rakkautta ensi kosketuksella.




Pellavan pinta on miellyttävä ja hengittävä iholla. Puuvillaisen Blanca -sänkykatoksen olemme tilanneet Ellokselta ja tykästyimme siihen niin, että meillä on samanlainen myös kesäkamarillakin. Harson alla on kuin teltassa, missä yleensäkin on miellyttävää uinailla. Talvellakin on vähän niinkuin retkellä oman kodin katon alla.

Unen laatu vaikuttaa valtavasti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Huomasin suuren eron, kun lopetin vuoden kestäneen aamulatte -kokeiluni viime toukokuussa. Juon vain aamuisin kupin vihreää teetä ja välillä iltapäivällä tilkan, mutta enimmäkseen valitsen kofeiinittoman vaihtoehdon. Joulun aikaan innostuin keittämään itselleni piristävän kookoslaten ja illalla sainkin sitten odotella unta aika tovin. Elimistöni lähtee kofeiinista heti ylikierroksille, mikä ei ole mitenkään miellyttävä tunne. Herkkää kehoaan on kunnioitettava. Joululahjapaketista saamamme Teekannen Sleep & Dream -yrttihauduke on osoittautunut maukkaaksi iltajuomaksi.

Nukumme viileässä, mistä myös pelakuuni pitävät kovasti. Tällä hetkellä tuntuu, että mårbackani mun saattavat jopa selvitä ennätyksellisen hyvin tästä lepokaudesta. Epätavallisen lämpimästä säästä saa lukea ja kuulla päivittäin harmitteluja ja huolta. Tottahan se on, että ilmastonmuutoksen merkit ovat selkeitä ja murheellisia. Saatan vaikuttaa yltiöoptimistiselta, mutta näen tässä leutoudessakin hyviä puolia. Metsässä on raikasta ja vehreää sekä kiinteistömme lämmityskuluissa tulee iso säästö. Lumityöt ovat olleet vähissä, mutta tuskin ne ovat täysin menneen talven lumia.

Kohta on aika rauhoittua saunan leppeissä löylyissä. Piha on kurainen, mutta se ei haittaa saunapolun nautintoa. Saunan edustalla tarkenee mainiosta vilvoitella, mikä on loistavaa. Entä sinä, kuuluuko saunominen säännöllisesti elämäntapoihisi?

Lähetän sinulle leppoisat lauantai-illan terveiset täältä maaseudun rauhasta! Tuija




4 kommenttia:

  1. Terveisiä,kylläkin kerrostalosaunasta,jossa saunavuoroni juuri äsken päättyi.
    Sauna on minulle pyhä paikka,jossa viihdyn parhaiten ihan yksin.Onneksi elämääni kuuluu myös kunnon puulämmitteisiä saunoja,tämä meidän taloyhtiön sauna ajaa kyllä talvella asiansa,mutta on hiukan liian steriilitunnelmainen makuuni.😊
    Ja oi pellavalakanat!Olen niin onnekas,koska olen perinyt mummuni itse kasvattamista pellavista kutomia pellavalakanoita.Kun vaihdevuosi hikoilut alkoivat,pellavalakanat nousivat arvoon ylimpään!
    Kofeiini vaikuttaa minullakin ylikierroksina elimistössäni.Yritin opetella Kreikan vuosinani juomaan kreikkalaista kahvia,sitä ennen en ollut kahvia juonutkaan.Jouduin kuitenkin luopumaan siitäkin kokeilusta,kun rupesin saamaan paniikkihäiriön tapaisia tuntemuksia.Elimistö on niin herkkä "soitin".
    Minun kahvini on kamomillatee,koska reagoin vahvasti myös kaikkiin teelaatuihin,jotka sisältävät teenlehtiä.
    Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas sinulla huikea perintö, jota vaalia. Niiden lakanoiden polku pellavasta valmiiksi lakanaksi on ollut sinnikkyyden ja taidon osoitus, jota sinulla on onni vaalia.
      Eilinen oli niin sumea päivä, että miltei (taas) erehdyin piristämään itseäni lattella, mutta onneksi viisaus vei voiton. Saunan jälkeen tulikin ihanat unet, joista haaveilin koko päivän.
      Teelaaduissakin on tosiaan paljon eroja ja oman kehon kuunteleminen herkällä korvalla on tärkeää.
      Kamomillatee auttaa hyvään uneen vaipumista.
      Lempeän sunnuntai-illan toivotuksin! Tuija

      Poista
  2. Kauniit valkeat pellavalakanat! Minäkin bongasin loppukesällä nuo samat lakanat tarjouksesta ja ostin pojan ja tyttöystävän kotiin tupaantuliaisiksi samat. Kudontakuvio oli erittäin kaunis ja pellavan tuntu kerrassaan ihana.
    Ajattele, että minulla kahvi ei juurikaan vaikuta yöuniin. Voin juoda sitä vaikka illalla, ja juonkin usein jälkiruoaksi espresson viiden kieppeillä, eikä se vaikuta mitenkään negatiivisesti. Vaikka joskus juonkin teetä iltapalan kanssa, en oikein saa siitä kiinni eikä päivällä teehetkeä voi verrata kahvihetken fiilikseen. Näin me olemme erilaisia. Mutta voihan olla, että jos kroppa ei kestäisi kahvia, teekin alkaisi olla yhtäkkiä maistua yhtä lailla :)
    Me saunomme mökillä päivittäin, koska muuta peseytymispaikkaa ei ole ja muutenkin se on meille tärkeä rituaali. Niin kaipaan taas sitä päivää, kun talvikauden jälkeen piipusta tulvahtaa savun ensituoksut. Te olette niin onnekkaita oman pihasaunan omistajia. Ja teidän tummasävyinen ihastuttava keidas on ainutlaatuinen!
    Mukavaa viikkoa Tuija!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pellavalakanoissa uni maistuu! Varsinkin saunan jälkeen. Olisi ihanaa, jos jaksaisi myös viikolla lämmittää saunan, mutta harvoinpa siihen löytyy virtaa.
      Meitä ihmisiä on niin monenlaisilla kehoilla. Osalle kofeiini käy mitä parhaiten ja toisille tilkkakin aiheuttaa enemmän harmia kuin hyötyä. Onneksi teelaatuja on monenlaisia ja kahviloissakin saa nykyään kunnon teetä eikä vain iänikuista pussiteetä, joista kylläkin löytyy myös hyviä vaihtoehtoja.Tyttärien vinkeistä olen iloinen.
      Taitaa tulla talvisemmat maisemat , kun tänään vähän jo tuprutti lunta maahan.
      Ihanaa, että huomenna on taas perjantai! Ajankulu on vinhaa, mutta kevättä kohti mieluusti kiidänkin.

      Lempein terveisin Tuija

      Poista