sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Kuurankukkia, haikeutta ja ylipolvensukkia
Eilen, kun #tärkeintätänään oli joulukuusen kantaminen pihalle jatkamaan eloaan saunan terassin kupeeseen toimettomana lojuvan lumikolan vierelle, ihastelin parvekkeella pörröisiä tolpan pampuloita. Erikoinen sääilmiö herätti hilpeyttä mielessäni samoin kuin tämän iltapäivän yllättävä auringon kajo lähimetsikön takana. Otin virkistävän metsäkylvyn istahtaen kannon nokkaan syömään vihoviimeisen jouluisen enkelisuklaan nautiskellen syvän vihreästä sammalpeitteisestä metsiköstä ja herkun mausta kielelläni.

Elä paremmin, käytä pöytäliinaaJoulun jälkeen iskee helposti haikeus, kun perheen rattoisa yhdessäolo vaihtuu arjen hyörinään, jossa jälkikasvumme ei enää ole päivittäin mukana. WhatsApp -viestit kulkevat tiuhaan ja maratonpuhelut ovat ihanista ihanin yhteydenpitotapa, mutta vierekkäin kyhnääminen sohvalla tai pitkät, yhteiset kävelyt metsissä ja pelloilla ovat harvinaista herkkua. 


Paha Nuutti vei meidän joulun jo ennakkoon miltei kokonaan lipastojen kätköihin, mutta vasta huomenillalla aion sammuttaa ikkunoilla valaisevat kyntteliköt, joista olikin ennakoitua isompi ilo jo marraskuun lopulta asti. Yritän tässä samalla sopeutua ajatukseen, että huomisen jälkeen olen taas vuoden vanhempi. 
Tärkeintä tänään -kirjan teemat:


"Tänään on hyvä päivä, juuri tänään. Ei huomenna tai ylihuomenna vaan tänään. Tänään on se päivä, jota olet odottanut."


"Tärkeintä tänään on kirja, jossa elämää tarkastellaan kolmesta eri näkökulmasta: koko elämän, yksittäisen viikon sekä päivittäisen toiminnan tasolta. Kirja tuo esiin näiden kolmen näkökulman taustalla olevan ajattelumallin, minimalismin, jonka avulla omaa elämää on mahdollista jäsentää niin, että siihen tulee lisää selkeyttä, tuloksellisuutta ja merkitystä."


"Kun karsii pois sen, millä ei ole merkitystä, jää tilaa ja aikaa sille, millä on merkitystä."Onni on menneessä, onni on tässä, onni on huomisen hämärässä.Kuten aiemminkin olen kirjoittanut minusta on vaikea saada pesunkestävää minimalistia, mutta olenkin huomannut joiltakin osin olleeni sellainen jo pitkään. Vuosien varrella olen rajannut asioita, joihin tartun ja joista iloitsen. Jonkun mielestä varmaan itsekkäästikin, mutta oma hyvinvointini vaatii pitkiä neulomissessioita, joutilaita sunnuntaiaamuja maukkaan aamiaisen parissa kynttilän valossa ja aikatauluttomuutta vapaa-ajalla. Luovuuteni kumpuaa omissa maailmoissa olemisesta, inspiroivien kirjojen ja lehtien ympäröimänä. Tulisin täysin ilman televisiota toimeen. Mites sinä? 


Kotimme tyyli on rakentunut pala palalta ja edelleen nautimme valinnoistamme, jotka ovat kestäneet aikaa. Helmiponttipaneeli on talon alkuperäisiin pintoihin kuuluva ja myös meidän kohennuksiemme osatekijä. Olen onnellinen, että rohkenimme heittäytyä maalaiselämään ja vanhan kiinteistön koulutettaviksi. Elämäntapa on johdattanut tämän blogin kirjoittajaksi. Joskus olen pohtinut, että olisinko aloittanut jo 90 -luvulla, jos tämä genre olisi jo silloin ollut vallalla. 

Nyt on nyt ja hyvä niin! Tässä elämänvaiheessa on paljon ihania asioita, joista ammennan voimaa ja vahvuutta, vaikka hetkittäistä kaikkivoipaisuuden tunnetta tuskin enää koskaan koen. Elämä on hyvää juuri tällaisena epätäydellisyyksineen ja onnen tulvahduksineen. Erityisen iloisena voin todeta ikääntymisen myötä huomanneeni tarkemmin itselleni sopivat kohtaamiset ja elämykset päästäen irti vahingollisista toimintamalleista unohtamatta leikillisyyttä ja lapsenmielisyyttä. 

Missä mietteissä sinä olet aloitellut uutta 20-lukua? Minä neulon vimmatusti itselleni ylipolvensukkia pakkaspäiviä lämmittämään ja kuuntelen samalla äänikirjoja. Näin saan kaksi kärpästä yhdellä iskulla: nautinnon tarinoista ja käsillä tekemisen riemun. 

Merkityksellistä tammikuista viikkoa! Tuija Toiveikas6 kommenttia:

 1. Voi tuota tolpan pampulaa,ihku!😊 Ja kaunis on huuru pihapiirissänne!
  Minusta edellinen 20-luku oli hyvin mielenkiintoinen,hilpeä,taiteet kukoistivat ja oltiin niin rohkeita kaikessa.Ainakin aikakausi antaa vahvasti sellaisen kuvan.Katsotaan,millaisen kakskytluvun me pääsemme elämään.
  Kyllä ihminen tulee enemmän sinuiksi itsensä kanssa ikääntyessään.Uskaltaa olla enemmän oma itsensä ja karsia asioita pois,jotka eivät enää palvele omaa hyvää oloa?
  Minullakin on listalla äänikirjoihin tutustuminen,ajattele en ole vielä kuunnellut ainuttakaan.Olen kyllä itse lukenut paljon,paljon!😊
  Ja sinäkin olet siis kauris,tammikuun tyttö!Niin minäkin,juhlin omiani tuossa jokunen päivä sitten,onneksi olkoon synttäreillesi!

  VastaaPoista
 2. Tartuin hetkeen ja nappasin kuvia noista suloisen pörheistä tolpan päistä, jotka olivat kuin siilin piikkejä täynnään.
  Hesarissa oli kiintoisa kirjoitus juuri tuosta, että vielä emme voi tietää, millainen tästä 20 -luvusta muotoutuu. Se nähdään vasta vuosikymmenen lopulla. Toivotaan, että moni mukava asia toteutuu suomalaisessa kulttuurissa. Ajattelen erityisesti ihmisten kohtaamisia ja hyvän puhumista.
  Suosittelen sinua tutustumaan äänikirjoihin. Kannattaa aluksi napata joku ilmainen kokeilujakso, josssa voi tutkailla tarjontaa. Minulla vaikuttaa paljon lukijan ääni ja ilmaisu. Jos ne sopivat kirjan maailmaan niin saan kuunneltua, mutta joitakin on ollut pakko jättää kesken. Seitsemän sisarta sarjassa oli hyvä lukija. Paraikaa kuuntelen Yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista, joka jakaa mielipiteeni,mutta siitä huolimatta aion kahlata sen loppuun asti. Olen autossa viikoittain 4-5 tuntia ja siinä ajassa on mielekästä ainakin osan aikaa kuunnella kirjaa. Joskus kyllä inspiroiva musiikki on parempi vaihtoehto. Eniten nautin itse lukea kirjaa, jonka tuntu käsissä on vertaansa vailla. Jojo Moyesin Kuinka painovoimaa uhmataan osoittautui erityisen koukuttavaksi. Tämä oli vain aikas tiiliskivi sängyssä pideltäväksi.
  Onnekasta tammikuuta meille kauristytöille!
  Lämpimin halauksin Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä!Juu,minullekin ensisijaisen tärkeää olisi lukijan ääni ja ilmaisu.😊 Esim.parilla luontodokkareiden puhujilla on niin maagisen rauhoittava ja täydellinen ääni,että ovat itsessään luomoavia luonto-ohjelman lisäksi.Olen ääniherkkä,joten tällä on suuri merkitys itselleni.
   Oikean kirjan pitäminen kädessä ja sivujen kääntäminen ym.ovat vertaansa kyllä vaille!
   Sain ystävättäreltäni uuden vuoden toivotuksena jonkinlaisen vuosihoroskoopin merkillemme,tässä sinulle päivänratoksi😉:

   Kauris

   Vuoden haaste

   Kauriina saat haltuusi yhden mahtavimmista hallitsijan sauvoista sataan
   vuoteen, sillä Pluton, Saturnuksen ja Jupiterin stellium eli ryhmittymä
   vaikuttaa merkissäsi koko vuoden 2020 ajan ja sisältää useita huippujaksoja aivan vuoden alusta sen loppuun saakka. Valtava voimalatausväreilee merkkisi ympärillä ja vaatii Sinua päivittäin opiskelemaan ainutlaatuisen voimasi käyttämistä päivittäisessä elämässä. Olet nyt eläinradan hallitsijan roolissa ja voit miettiä millaiseen hallitsijaan kaikki ovattyytyväisiä.
   Aivan oikein, sellaista ei ole eikä tule. Suurin haasteesi siis onkin heilutella hallitsijan sauvaasi
   hallitsijan elkein omassa elämässäsi ja ymmärtää, että jokainen ratkaisusi vaikuttaa odottamattoman paljon koko lähipiiriisi ja usein paljon laajemmalle. Jotkut suuttuvat Sinulle oikein
   tosissaan ja pienikin periksi antaminen omista periaatteistasi saattaa kostautua juonittelun
   onnistumisena ja valtasi menettämisenä. Nyt on osattava ankaralla kädellä tehdä raja ystävien
   ja vihollisten välille.

   Menestys

   Upeampaa 12 vuoden ja lopulta useamman elämän taakse kantavaa menestysjakson käynnistymistä ei ole odotettavissa yhdellekään merkille vuosikymmeniin tästä eteenpäin. Piteletkäsissäsi pyhää Graalin maljaa ja kosmista taikasauvaa, joiden avulla pystyt muuttamaan omaaelämääsi enemmän kuin osaat ikinä kuvitella. Koska edes mielikuvituksesi ei yllä tavoittamaantulossa olevaa menestysnäkymää, tulee onnistumisesi kuvittelun sijasta rakentumaan aktiiviselle toiminnalle.
   Tämän 2020 vuoden ajan tiedät sisimmässäsi tarkkaakin tarkemmin, mitä missäkin tilanteessa
   kannattaa tehdä ja mitä ei. Onnistumisesi edellyttää vain ja ainoastaan täydellistä luottamusta
   omiin päätöksiisi ilman epäilyksen häivää missään tilanteessa. Kyllä tähän vuoteen ongelmiakin mahtuu, mutta näillä astrologisilla välineillä selviät niistä suorastaan leikiten. Muista vain
   pitää katseesi eteenpäin suunnattuna. Takana ei taatusti ole mitään seuraamisen arvoista.

   Rakkaus

   Venus herkkänä rakkauden planeettana karkasi merkistäsi joulukuussa 2019, eikä uskaltaudu
   takaisin ennen vuotta 2021. Nyt et todellakaan tarvitse Venusta merkkiisi yhdenkään kuukauden aikana, sillä tällainen voimakeskittymä merkissäsi tekee Sinusta eläinradan kiinnostavimman ja halutuimman ystävän tai kumppanin. Elämääsi ei mahdu tänä vuonna romantiikkaa,
   mutta rakkauden läsnäoloa ei kukaan pysty estämään. Ihmissuhteet ovat nekin tavallista korkeammalla tasolla vuoden alusta sen loppuun saakka ja monenlaisia ihania seikkailuja mahtuu
   työntäyteiseen vuoteen.
   (poistin ensimmäisen version,kun siihen tuli maalaamisen yhteydessä henk.koht.tietoja mukaan.😊

   Poista
  2. Kiitos! Onpa voimaannuttava horoskooppiennustus. Ilahduin kovasti tästä viestistäsi! Tuija

   Poista
 3. Olipas sinulla täällä viehättäviä kuvia ja ajatuksia elämästä <3
  Rauhaisasta maalaiselämästä itsekin uneksin. Ja juurikin tuo karsiminen kaikenlaisessa mielessä olisi itselläni tämän vuoden teema :)

  Onnellisia hetkiä sinulle uuteen vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi, joka piristi keskellä päivää! Rauhaisa maalaiselämä on toteutunut unelma, johon onneksi uskaltauduimme. Toivon teille onnen hetkiä uuteen vuosikymmeneen! Tuija

   Poista