torstai 3. marraskuuta 2022

Tuleen tuijotteluaLiekkien loimua on mukavaa tuijotella liedenedusjakkaralla istuskellen. Elävän tulen lämpö on miellyttävää ja rentouttavaa. Puulieden tulen sytytys on rituaali, jonka teen miltei aina ensimmäisenä kotiin tullessani. Aamusella minä saan laskeutua jo lämpimän lieden äärelle, mikä on arjen rakkaudenosoitus.

Misan Heta -liesi on ollut parhain hankinta kotiimme. Sillä hautuu puurot ja keitot. Paistaminen sekä uunissa että pannulla on kätevää. Lisäksi koko alakerta lämpiää samalla kertaa. Kiireisen ihmisen puuhaa tämä ei ole, mutta omien valintojensa avulla tälläkin systeemillä voi elää leppoisaa elämää tai oikeastaan tämä on ylellistä, kun joka päivä saamme nauttia hetkistä tulen äärellä. 

Marraskuun hämyisiä hetkiä valaisemaan sytyttelen kynttilöitä ja mieleen on alkanut hiipiä ajatukset tunnelmavalojen sijoittelusta. Sopusointuja -blogin Maarit oli julkaissut Valoa pimeyteen postauksen, joka kannattaa käydä lukemassa ja erityisesti katsomassa. Kuviinsa on ihana viivähtää toviksi jos toiseksikin. 

Joko sinua houkuttaa joulun valmistelut? 50 päivän kuluttua on aatonaatto. Joulusta nauttiminen on meillä tapana aloittaa ajoissa. Viimevuotinen piparitaikina on jo valmiina pakastimessa. Ajattelin leipoa siitä koristepipareita, kun en ole varma onko se enää syötäväksi kelpaavaa. 

Elämä täällä ympärivuotisella huvilalla voi vaikuttaa vaivalloiselta, mikä on osin totta. Omalla asenteellaan voi vaikuttaa siihen, millaisena kotielämä pimeän kylätien varrella näyttäytyy. Pähkähullujahan me olisimme, jos neljännesvuosisadan olisimme väkisin kituuttaneet vireimmät vuotemme täällä jonkun mielestä peräkylässä. Tämä on valitsemamme elämänmuoto, joka sopii arvomaailmaamme ja tarpeisiimme. Pihasaunasta olen huomannut monen haaveilevan. Suosittelen! Mikään ei voita tallustelua kirkkaan tähtitaivaan alla pihan poikki saunan lauteille tai sateen vihmoessa kasvoille avokuistilla vilvoitellessa..

Omannäköisen kodin muotouminen on monen tekijän summa. Minun lapsuudenkotini teki vaikutuksen silloiseen poikaystävääni, mistä lopulta mutkien kautta kehkeytyi polku sinuksi ja minuksi, tämän vanhan kiinteistön haltijoiksi. Hämeenlinna, Tampere, Jyväskylä ja Tampere uudemman kerran tulivat nähdyiksi ja koetuiksi sekä keskustakorttelit kolutuiksi ja valintoja pohdituiksi.

Kuuntelimme sydäntemme ääniä ja päätimme perhe-elämän maalaismaisemissa olevan meidän juttumme. Tyytyväisinä olemme saaneet seurata maailmalle matkanneiden nuortemme taivalta. He tekevät omat valintansa, joissa me tuemme heitä parhaamme mukaan. Huippua on, kun on erilaisia miljöitä vierailla. 

Tutun, turvallisen puulieden äärelle hakeutuvat kaikki kotiin kokoonnuttaessa. Entisaikaan ihmisillä oli leirinuotiot, meillä keittiön sydämenä Heta tuomassa iloa ja lämpöä.


Marraskuisen illan terveisin, Tuikku


 

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa kyllä ihanalta tuo tulen ääressä istuminen ja puuhailu. Pihasauna on yksi hienoimmista asioista, sen olen itsekin saanut mökillä kokea.
  Itse laitoin jo tunnelmavalot kesähuoneeseen, mutta ripustin ne sillä tavalla etteivät muistuttaisi liiaksi jouluvaloja.
  Ihanaa viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelmavaloja tekee mieli viritellä, kun pimeys valtaa maiseman. Kesähuone valaistuna kuulostaa ihanalta. Huomenna on saunapäivä, joka virkistää sekä sielun että mielen. Tänään haudutin hellalla huomisen kasvissosekeiton juurekset pehmeiksi ja samalla puolukkariisipuuroa iltapalaksi. Sain juuri luettua koukuttavan jännärin ja nyt jotakin lempeämpää seuraavaksi, kiitos!
   Hyvää pyhäinpäiväviikonvaihdetta! Tuija

   Poista
 2. Minä tykkään tuijotella tulta! Olipa se nuotio tahi takkatuli. Mökillä puukiukaassa palavien puiden ääni on suorastaan rentouttavaa musiikkia. Jouluiset puuhat ole jo aloittanut. Maltillisesti tosin, mutta joulua kohti mennään vauhdilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidossa tulessa on energiaa, joka lämmittää sisintä myöten. Joulussa on parasta odotus ja valmistelut vähä vähältä. Ajan myötä turhiksi osoittautuneet tarjottavat ja tekemiset ovat karsiutuneet onneksi vähiin. Nyt on kenties tulossa uudenlainen kokoonpano, jos perhekunnan saamme tänne pienimmästä pisimpään.
   Lempeitä marraskuisia tunnelmia! Tuija

   Poista
 3. Hyvään tuleen tuijottelu on todellakin rauhoittavaa.
  Vastakohtansa "pahan tulen" hajun tunnistan edelleen kaukaa ja se saa aina vaan kylmät väreet selkäpiihin, vaikka meidän tulipalosta on jo 8 vuotta aikaa.

  Verkkainen elämäntapa tuntuu aina vaan mukavammalta sitä mukaa, kun ikää karttuu. Ja ihana kun lapsilla on tuttu ja turvallinen paikka, johon palata aina kun siltä tuntuu. Vastaanotto on takuuvarmasti lämmin.

  Leppoisaa pyhäinpäiväviikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa surullista, että postaukseni herätti sinussa myös ikäviä muistoja. Elävän tulen kanssa pitää olla tarkkana ja huolellinen. Lapsuudenkodissani oli ollut tulipalo ennen minua ja muistan siitä äitini puhuneen useaan otteeseen. Järkytys oli ollut kova, mikä aiheutti keskenmenon. Ilman tuota ikävää tapahtumaa tuskin minua olisi olemassa.
   Elämässäni on nyttemmin enemmän hetkiä myös vain olla, kun siltä tuntuu ja onhan se tosiasia, että palautumiseen tarvitsee enemmän aikaa. Lisäksi onhan ihanaa nauttia omasta rauhasta hyvällä omalla tunnolla. Näin kauan on minulla kestänyt opettelu.
   Marraskuisin terveisin Tuija

   Poista