tiistai 8. syyskuuta 2020

Kuvamuistojen kaihoisissa mietteissä
Kulunut kesä on hassu sanonta, kun sitä alkaa miettimään kuvailevana ilmaisuna. Millainen kesä? Kulunut, kauhtunut, repaleinen...?

Kunhan toukokuun räntäsateista ja jäisistä aamuista selvittiin niin kyllä tämä Villa Iiriksen kotikesä on ollut uskomattoman hyvä ja hellä. Tämä vanha hurmaava rapistunut miljöö nauttii, kun täällä on elämää ja ihmisiä. 

Heinäkuussa vilinä oli erityisen vilkasta parin päivän ajan, kun meillä kuvattiin Uutta Häräntappoasetta.  Jännittävä maanantainen aamu aukeni kirkkaana, mutta hyisenä. Iltapäivästä sade siivitti kuvausryhmän touhuja, jotka jatkuivat iltamyöhään. Ihailtavaa joustavuutta ja yhteistoimintaa kaikilla tiimin jäsenillä. Nuorten näyttelijöiden intoa toistaa otos toisensa perään ei voinut kuin ihmetellä. Ihailtavaa työn iloa ja paloa! Elisa Viihteen minisarja julkaistaneen keväällä 2021.

Elokuussa saimme edelleen oleilla paviljonkien suojissa,  terassin katoksen alla ja pihakeinussa yläpihan metsikön keskellä. Taitaa olla niin, että tämä 24. kesä tällä pihalla soi ennätysmäisen monet aamiaishetket, ateriat ja iltatuokiot Suomen suvea ihmetellen. Pihapuiden tuijotteluun en taida kyllästyä koskaan. Seurassakaan ei ole ollut valittamista!

Leppeistä tunnelmista huolimatta sadepäivänä ajatukset ovat erityisen tiiviisti karanneet minnekäs muualle kuin Samokselle. Sääliksi käy saarelaisia turismin tyrehdyttyä. Meri on lämmin, rannat tyhjät, mikä sopisi nyt sateen viilentämänä päivänä minulle paremmin kuin hyvin. 

Neljä vuotta sitten pakkasin innoissani matkalaukkua. Se oli ensimmäinen syysmatkani Samokselle ja varmasti ei viimeinen. Lokakuussa viime vuonna lähdimme Matkavekan suoralla lähilomalennolla Joensuusta Samokselle. Ajoimme halki Keski-Suomen täällä kotimaassa kauemmin kuin lensimme kohteeseen. Tuo kokemus varmisti vain haaveeni syyslomista voimauttavissa maisemissa.

Nyt on kuitenkin kaikki matkustus jäissä. Varsinkin, kun koronanegatiivinen superkröhäni pitää minut visusti poissa ihmisten ilmoilta. Saan piristystä kuvista monissa muodoissaan. Silmäillessäni kuvakertomustani voin siirtyä mielessäni noihin hetkiin ja tuokioihin hyvinkin elävästi. Meri oli tyyni ja lämmin. Saimme oleilla rannoilla keskenämme. Uin jokaisessa poukamassa, johon pysähdyimme. Onneksi tein niin tietämättömänä siitä, mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Elin hetkessä onnellisena ja hehkuvana. Samos in my mind on alter egoni, jonka missio on jakaa kuvillani hyviä tunnelmia ja toiveikkuutta tähän maailmaan. 


Verannallamme Mårbackani kukoistaa ja nauttii vielä auringon lämmöstä isojen ruutuikkunoiden suojissa. Olen onnistunut saamaan siitä jo monta tainta juurtumaan. Jospa ne selviäisivät talven yli rakkaudella ja hellillä sanoilla. Pelargoniat tuovat tuulahduksen nekin Kreikasta. Siellä nuo kylläkin useimmiten hehkuvat kirkkaissa väreissä. Valtavissa ruukuissa ne varmasti selviävät sikäläisestä leudosta talvikaudesta. Siis meidän mittapuussa leudosta, kun alimmat lämpötilat ovat kuin meillä lokakuussa. 


Syysmielellä, Tuija

tuikku
samosinmymind


4 kommenttia:

 1. Suomenkielellä pääsee niin monille poluille,varsinkin nuo sanonnat ovat jänniä.
  Kulunut kesä oli mainio oivallus tästä monitahoisuudesta.
  Minut oivalluksesi vei itse asiassa vielä hiukan toiselle polulle.
  Minusta juuri nyt on kulunut kesä.Kulunut ja kauhtunut.Kesän kukkeimmasta kauneudesta alkaa olla kauhtumaa jäljellä.Kuivunutta,ruskeaa ja siemennysvaiheessa.
  Tosin paikoin ja varsinkin puissa löytyy vielä paljon kaunista kesää.Ja siksi kulunut kesä,kun miellän vielä luonnon kesäiseksi,sitten alkaa oikeasti syksy kun kaikki alkaa olla kuollutta.
  Wau,onkin mielenkiintoista sitten katsoa häräntappoase-sarjaa sillä silmällä,että pääsee tutustumaan "livenä" teille!😊Luinkin,että siitä kuvataan uutta versiota.
  Mielenmatkat ovat niin tärkeitä.Minäkin matkustelen talvisin kesälämpöiseen mummulaan monesti.Nämä matkat ovat oikeastaan mielentila,joka kannattelee kylmän ja pimeän läpi.
  Uskon,että tulee vielä syksy kun taas pääsette rakkaalle saarellenne nautiskelemaan Suomen syyssateista.
  Hiljaista on kuulemma Kreetallakin,kaikki vähä turismi suuntautunut saaren toiseen päähän.Turismista elantonsa saava exäni ja siellä tällä hetkelläkin apupoikana häärivä poikamme saavat pyöritellä sormiaan.
  Korona kurittaa koko maailmaa.
  Paranemisia sinulle syysflunssaasi,auvoisia hetkiä ihanalla villallanne!❤
  P.s.Ensimmäinen kuvasi on nyt supersuuri,en tiedä onko se tarkoituksesikin.
  Mm.sivupalkin muut jutut tulevat kuvan päälle.
  Kerron tästä kun sinulla oli niitä ongelmia bloggerin kanssa ja en tiedä näkyykö kuva itsellesi näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Kiitos huomiostasi! Tarkoituksellisesti läväytin kuvan jättikokoisena, koska unelmanikin on suuren suuri. Onko se aivan mahdoton? Siis kuva! ;)

   Jännittävää on meistäkin nähdä, millaisena näyttäytyy miljöömme lavastettuna uuden Häräntappoaseen tarpeisiin. En voinut kuin olla ihailematta lavastajan taitoa luoda tunnelmaa pienilläkin asioilla. Etukäteen vinkkinä, että meillä on tunnelma aika erilaista.

   Mielikuvamatkailu on tapa, johon turvaudun kaivatessani lempeän tuulahduksen, jostakin aiemmin kokemastani tai tulevasta haavekuvia maalaillen.

   Olen iloinen, että sinä jaksat ansiokkaasti jättää merkkejä vierailuistasi ja tunnen läsnäolosi vahvana.

   Sydämellisin kiitoksin! Tuija

   Poista
 2. En tiedä, miten Mirjam-Matildankin mainitsema jättisuuri kuva sinulle näkyy, mutta tänne se näyttäytyy sellaisena, että siinä on hauskasti myös lukijasi samassa kuvassa kanssasi Samoksen aurinkoisella rannalla :). Ja aiemmat blogitekstit sitten seurana taivaalla. Mutta siitä varsinaisesta kuvasta välittyy kyllä hienosti se, että Samos on selvästi toinen kotisi ja sielunmaisemasi, jonne toivon sinun pääsevän taas jonain kauniina ja huolettomana tulevaisuuden hetkenä, kun maailma on taas suht entisellä mallillaan. Tai paremmalla kuin ennen.

  Varmasti todellakin mielenkiintoista seurata elokuvan tekoa omassa kodissaan. Ja nähdä miltä se sitten lopulta näyttää, kun tulee ulos kaiken kansan katsottavaksi.

  Ihanaa syksyä vielä tätäkin kautta ja toivottavasti kröhäkin kohta lähtee <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Annukka!

   Alkukuvan olikin tarkoitus kaapata haltuunsa koko näyttö tehostaakseen sanomaani. Hauska, jos tuli tunne, että otan mukaani myös seuraajani.

   Elokuva-alan ammattilaisten työtahti on kiintoisa ja monipuolinen. Avartavaa saada seurata sivusta, miten kaikki palaset loksahtelevat paikoilleen tai siis siltä osin kuin me näimme. Tuottaja sanoi, että varsinainen työ tehdään leikkauspöydällä. Näyttelijät toki tekivät koko jakson pitkää päivää. Jännä nähdä, millainen on valmis kokonaisuus.

   Kiva, kun kuviesi myötä olen päässyt Kanta-Hämeenkin luontokohteisiin. Nyt ovat suomalaiset löytäneet metsät ja järvet uudelleen. Tosin järvellä oli kesällä yllävän rauhaisaa. Nyt vasta olisikin, jos lähtisi selälle putputtelemaan.

   Syyselon iloja ja rentouttavia hetkiä arjen vastapainoksi! Tuija

   Poista