keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Joulun kukat Villa Iiriksen tapaan

Villa Iiriksen ensimmäisenä oikeana mummolajouluna listani kärkitilaa eivät tänä vuonna käytännössä pitäneet pellavaliinat, kankaiset lautasliinat eikä kauniit kukka-asetelmat. Mieleni perukoilla kylläkin kyti haave perinteisistä  kattauksista. Katajanoksat valolankoineen toivat riittävästi juhlan tuntua ruokapöytään ja kuuntelin järjen ääntä enkä testannut eläviä kynttilöitä kattauksen somisteena tähän tapaan

Rakastamieni joulun kukka-asetelmien äärelle ennätin vasta uuden vuoden alla tehtyäni superlöytöjä Bauhausin alehyllyistä. Euron riutuneet jouluruusut ja amaryllikset oli pakko pelastaa hellään hoivaani viileästä hallista. Hyasinttejakin kahmin tuomaan tuoksua saliin. Autossa tuoksui huumaavalta ajellessamme kohti kotia. 

Ilmiönä tämä ei ole mikään ennenkuulumaton, koska joulun mentyä on ihana pysähtyä ajan kanssa nautiskelemaan kaikesta kauniista. Joulun aikahan on vieläkin, vaikka olen ällistyttänyt itsenikin suunnitelmilla kuusen viemisestä pihalle jo näin varhain. Listasin muistioon joulun suosikit ja tärkeimmät muistettavat. Suunnittelin valmiiksi höyhenkranssien uusia sijoituspaikkoja ja tällä kertaa laitan visusti talteen ikkunoiden kyntteliköt niin, että varmasti löydän ne ajoissa. Ajan myötä olen alkanut ymmärtää tehokkaan anoppini pitkiä muistiinpanolistoja, joista löytyi kaikki tarpeellinen kirjattuna kauniilla käsialalla. 

Loppiaisena aion hauduttaa vielä yhden annoksen makoisaa riisipuuroa herkuteltavaksi tuoreen piimälimpun kera. Jouluaattoaamuna puulieden äärellä hikoili puurojamme hämmentämässä mestarikokki, jonka sillisalaatti pääsi listallemme uutuutena. 

Villa Iiris kukoistaa juhlien aikaan kaikkine epätäydellisyyksineen. Mottomme Kokonaisuus ratkaisee sopii sekä arkeen että juhlaan. Elämässä mikään ei koskaan tule täysin valmiiksi eikä täydelliseksi eli nyt on näin, mikä on riittävän hyvää tässä hetkessä. 

Toivotan sinulle lukijani seesteistä alkanutta uutta vuotta ja lempeitä pysähtymisen hetkiä sinulle sopivien asioiden ja tekemisten äärellä. 

Tammikuisin terveisin Tuija 

2 kommenttia:

 1. Hyvää uutta alkanutta vuotta Tuija ♥

  Miten kauniin tunnelmallisia joulun kukka-asetelmakuvia. Hauska kuulla, että sinä pelastit Bauhausin alehyllystä kukkia Villa Irikseen. Minä tein vastaavaa joulun alusviikolla mutta Plantagenista. Olen yleensä käynyt isossa Plantagenissa missä valikoimaa on ollut mutta tänä vuonna menin tässä meidän lähellä olevaan liikkeeseen ja sain kukat edullisesti mutta piti vähän kyllä etsiä sellaisia "eläviä yksilöitä". Olisin itse myös halunnut jouluruusun mutta ne olivat kyllä parhaat päivänsä nähneet. Edes alehinta ei houkuttanut ottamaan niitä. Toisaalta minä en koskaan ole onnistunut pitämään jouluruusua kovin pitkään hengissä. Miten sinä onnistut jouluruusun kanssa?

  Kuvistasi välittyy Villa Iiriksen kodikas tunnelma ja voin jopa kuulla lattialankkujen vinon narahduksen. Vanhan talon hirsiseinien suojassa joulukukat pääsevät hyvin oikeuksiinsa ja toimivat myös noiden valonauhojen kanssa. Joulukukkien tuoksua nuuhkiessa voin usein vasta joulunpyhien jälkeen istahtaa kunnolla alas nauttimaan itse kun muuten tulee koko ajan touhuttua.

  Meillä joulu jatkuu vielä loppiaisen yli aina Nuutin päivään saakka, jolloin hyvästelemme sen. Mukavaa loppiaista Villa Iirikseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjo, suurkiitos kivasta kommentistasi!

   Hienoa, että sinä sait kukkiasi jo ennen joulua. Minä aion tulevana jouluna aikaistaa kaikkea valmistelua, jos vain mahdollista. Joulun tunnelmaani pääsemiseksi tosin kuuluu limppujen pyörittely, herkkupullan leipominen ja syöminen sekä viime hetken pakettien kääriminen rauhassa mahdollisimman hyvillä mielin. Uunituore herkkupulla ja lasi maitoa kerran vuodessa on juhlaa! Tosin pari kertaa on tullut mieleen ajatus joulun viettämisestä jotenkin aivan toisin, mutta sen aika tuskin tulee vielä ihan lähivuosina. Voi olla ei tässä elämässä.

   Hienosti tavoitat kotimme tunnelman narahtelevine lattialankkuineen. Kukat todellakin ja kuuset viihtyvät viileydessä ja itse asiassa minä itsekin. Jouluruusua hoidan mahdollisimman vähän on reseptini. Näistä nypin kuivat lehdet ja hellin rakkaudella. Kevään tullen peitän ne kukkapenkin multaan ja toivon yllätyksiä joskus tuonnempana.

   Nuutin päivään meilläkin joulu päättyy, mutta eri tapaan kuin aikoinaan. Kuusi siirtyi ulos jo tänään. Kyntteliköt somistavat vielä viikon ikkunoita.

   Hyvää tammikuun alkua! Terveisin Tuija

   Poista