keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Kissa istuu ikkunalla
Hullunkurista, mutta totta, ainakin syntymätodistuksen mukaan, on se, että huomenna kissaneitomme Alli ja Elli viettävät 18 -vuotispäiviään. Harvinaislaatuinen syntymäajankohta ainutlaatuisilla vanhoilla neidoillamme, jotka tulivat taloomme kolmivuotiaina hupakkoina. 

Paikallislehdessäköhän se ilmoitus oli, että pitovaikeuksien vuoksi kissasiskokset annetaan hyvään kotiin. Pinnan alla uinunut kissarakkauteni lapsuusvuosilta puhkesi kukkaansa. Lähdin kirkonkylälle lapsilta salaa katsomaan, mitä oli tarjolla. Molemminpuolinen ihastus vakuutti tytön, jonka oli luovuttava rakkaistaan allergian vuoksi. Sydäntäraastavaa oli nähdä hänen surunsa, joka kuitenkin helpottui ajan myötä. 

Siskosten nimet vaihtuivat ja kotiutuminen onnistui vähitellen niin, että seuraavana kesänä entistä omistajaa Alli ja Elli eivät enää tunnistaneet hänen poiketessa niitä katsomaan. 
Tällainen tarina löytyi tänään rasian uumenista.Aluksi ajattelin ilahduttaa teitä lukijoita kollaasilla kuluneelta vuodelta, mutta minkä teet, kun sormeni alkoivat naputella jotakin ihan muuta. 

             Juhlavuosi on ollut mitä mainioin! 

Kiitos kaikille siinä osallisena olleille ja teille tuikituntemattomillekin, jotka piileskelette ruudun sillä puolen!
Onnellinen on se ihminen,
joka osaa nauttia pienistä asioista,
arkipäiväisistä tapahtumista
auringonpaisteesta, linnuista langoilla,
aamiaisesta, päivällisestä, lounaasta,
aamun lehdestä postilaatikossa,
vastaantulevasta ystävästä -
Niin monet tavoittelevat elämän nautintoja
menemällä niiden ohitse.

- Tommy Tabermann-
Joulun alla iloa odotukseen toi Hetki tunnelmoiden -kalenteri, johon vielä tänään palasin. Linkistä sinäkin pääset palaamaan ajassa taaksepäin niin halutessasi.


Näihin kuviin, näihin tunnelmiin ... on aika hyvästellä vuosi 2014. 


Onnea, iloa! 

Vuosi 2015 olet tervetullut meidän kotiin!

Juhlavin toivotuksin,
Villa Iiriksen väkilauantai 27. joulukuuta 2014

Lumoava joulu

Vielä on muutama päivä tätä juhlavuotta jäljellä. Puuteriluminen maisema on houkutellut happihyppelyille yksin ja yhdessä.  Aurinko on pilkahtanut ilahduttamassa. 

Tänään minuun iski into kuvailla pikkukatajaa maakellarin vierustalla edestä ja takaa. Asettelin sen oksalle hellästi lahjaksi saamani kuusenkynttilän pidikkeineen. Ihmeekseni liekki lepatti kauniisti vienossa tuulen vireessä sammumatta. Sain napsittua liudan otoksia, joista voin karsia onnistuneimmat  myöhempään, salaperäiseen käyttöön.

Joulu on yksi vuoden ihanimmista asioista monen muun ohessa. Otsikon postaukseeni lainasin itse itselleni lahjaksi ostamastani inspiroivasta Lumoava joulu -kirjasta. Ohessa Ilona Pietiläisen kuvaus kirjastaan. 

"Olen kirjoittanut tämän kirjan lumihiutaleiden leijaillessa ja tähtien valaistessa pakkastaivaan. Lumoavan joulun rakentaminen aloitetaan pienessä vanhassa talossa jo varhain. Sivuilla matkataan läpi syksyn puuhastelun siirtyen joulun ihaniin valmisteluihin. Parhaimmat ideat ja rakkaimmat valmistelut olen koonnut sinulle mukaan poimittaviksi.
Näet mitä syntyy räsymatoista, narunpätkistä tai tuohesta. Yhdessä jäädytetään kristallipalloja ja listataan joulun tärkeimpiä sanoja. Mille tuntuu jalan alla narskuva pakkaslumi, usko joulupukkiin tai mille maistuu metsäinen ateria ystävien kanssa. Sen ja paljon muuta kerron sinulle matkan varrella.
Pääsemme vierailulle suloisimpiin joulukoteihin ja kuulemme heidän kotiensa tarinan. Jokaisen perheen kirjoittamassa kirjeessä kuullaan, kuinka lumoavin joulu syntyy näiden kattojen alla.
Kuuluvatko jouluun hennot pastellisävyt, tummanpunainen vai lumenvalkoinen – sen voit valita kurkkiessasi ideoita.
Lumoavaa joulua minulta sinulle!"

Onnellisia loppuvuoden päiviä Sinulle lukijani!
tuikku 


keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Puuroa koko kylälle
Tänä vuonna päätimme lahjoittaa joulukorttirahamme Puuroa koko kylälle -kampanjaan SPR:n katastrofirahastoon. Joulukorttisi sai uuden, lämpimän ja ravitsevan muodon. 


Koti meidän hiljentyy joulun viettoon.


Rauhaisan, ilomielisen Joulun toivotus Sinulle! 


Sydämellisin terveisin Villa Iiriksen väki


SPR

tiistai 23. joulukuuta 2014

Aatonaattoiltaa


Joulun tunnelma ja lumo koostuu pienistä palasista, mutta tärkeintä on kokonaisuus. Valmistelut pikkuhiljaa kuuluvat joulukuun päiviin. Salissa kuusi on paikoillaan valmiina herättämään lempeällä valollaan aattoaamuun. 

Keittiön limppuleipomon sotkut siivosin juuri äsken ja ehdinpä jossakin välissä herkuttelemaan uunituoreella leivällä teekupposen kera. Parikymmentä mausteista joululeipää syntyi päivän aikana pyhäpäivien herkutteluun. Hyvää ellei erinomaista!

Villa Iiris rauhoittuu huomisaamuna  joulusaunan jälkeen yhdessäoloon perheen kesken. Aattopostaus ilmestyy tänne ennen joulurauhanjulistusta.  

Rauhaisaa aatonaattoiltaa! 
 tuikku

maanantai 22. joulukuuta 2014

Talvipäivänseisaus


Tänään on talvipäivänseisaus, joka on vuoden 2014 lyhin päivä. Huomisesta alkaen alkaa päivä pidetä ja viikon kuluttua saamme iloita jo viisi minuuttia kauemmin valoisasta ajasta. Aamuvarhain, näin loma-aamun loikoilun jälkeen, en voinut olla ihastelematta vpakkasyön maalaamia jäätähtiä verannan ikkunoissa. 
Sininen hetki ja portaan pielestä kajastavat kuusen valot ovat ilo meille ja toivottavasti myös kylätien kulkijoille ulkoilijoista metsän eläimiin, jotka rohkenevat yön pimeinä tunteina pihaan asti. Olisi hauskaa, jos täällä piipahtaneet olisivat yhtä rohkeita ja jättäisivät jonkin merkin itsestään tekstin lopusta löytyvään laatikkoon.


Pieni tauko limppu-urakan lomassa ja taas on virtaa jatkaa. Pikkuapulaiseni myötä leipomiseen löytyi aivan uusi ulottuvuus. Nyt ei ole käsi hellänä vaivaamisesta. 

Jouluaskareiden keskeltä, tuikku

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Hyvä Tuomas joulun tuopi
Neljäs adventtisunnuntai ja kolme yötä jouluun mielessäni.
Nyt, jos koskaan on laitettava valmistelut tärkeysjärjestykseen. Ulkona on mukava, rapsakka pikkupakkanen ja huomiseksi on luvassa lumipyryä. Onkohan luvassa sittenkin valkea, jouluinen maalaismaisema...


Päivän puuhat odottavat, pientä ja tarpeellista!

Toimeliain terveisin, tuikku
lauantai 20. joulukuuta 2014

Pysähtynyt tunnelma Ikivanha tonttutaulu toivottelee tervetulleeksi pyykkituvalle paketoimispuuhiin. Kuvan tärähtänyt tunnelma kuvaa hyvin tämän päivän väsähtänyttä oloani. Onnellinen, mutta vähän sumea!
Onneksi joululoma alkoi tänään. Eikös se ole niin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja onhan meillä kahdella jo aikamoisesti kokemusta joulun valmisteluista, sillä vietimme ensimmäistä yhteistä jouluamme pikkuruisessa opiskelijaboksissa Hämeenlinnan Vuorikadulla 30 vuotta sitten. 

Sielläkin tuoksuivat piparkakut, aito kuusi ja hyasintit. Muistan elävästi, kun paukkupakkasessa kävimme soittamassa mäen päällä olleesta puhelinkopista vanhemmillemme hyvän joulun toivotukset kahdella markan kolikolla ja kävelimme keskustaan joulukirkkoon. Joulutorttuihin laitoimme täytteeksi omenapilttiä. Syytä siihen en muista, mutta hauskaa oli. Pienen kinkunkin paistoimme ja rosolli oli maukasta.

Yhteisten joulujemme myötä paketit tulivat tärkeiksi myös minulle. Antamisen ilo on suuri. Olen niin tykästynyt pakettien väkertämiseen, että mietin jopa Pakettipalvelu tmi perustamista. Hih, hih!

Pus och kram! tuikku


perjantai 19. joulukuuta 2014

1,2,3,4

Tästä ovesta on ennen minua kulkenut monta ihmistä monen monta kertaa ainakin oven haan pyörähdysten kuluttamasta urasta päätellen. 

Vielä 60 -luvulla tässä saunan seinän takana sijaitsevassa huoneessa oli pakari eli leivintupa. Nyt siellä on minun onnelani, jossa voin puuhailla omiani omaan tahtiini musiikilla tai ilman. Mankelin lempeä hurina on lempiäänimaisemani.


Aiemminkin olen kirjoittanut silittämisestä. Se vain on niin mukavaa. Varsinkin, kun rauta istuu hyvin käteen ja lauta on tukeva. Lasipullosta suihkauttelen tarvittaessa lavendelivettä ryppyjä oikaisemaan. 

Pellavaiset lautasliinat ovat jo valmiina jouluaaton aterialle.


Aina on aikaa puuhien lomassa pienelle hengähdyshetkelle. Taas pienet kynttiläisetPianon päällä nököttävään pikkukuuseen oli ilmestynyt valot kuin tyhjästä. Tonttu oli tainnut olla asialla. Hurlumhei!


Viime päivien vilinä ja vilske rauhoittukoon huomenna.

Levollista lauantain odotusta! tuikkutorstai 18. joulukuuta 2014

Valoisan joulun toivotus
Eilinen aamu alkoi valoisasti pöpperöisestä kelistä huomimatta. Ystäväni kauniisti somistetun terassin pöydällä minua odotti sellofaaniin kääritty yllätys. 


Tuskin maltoin odottaa, että pääsin kurkistamaan tarkemmin. Ensin ajattelin säästää riemun jouluaattoon, mutta en voinut vastustaa kiusausta. 

Mikäpä tämän ihanampaa kuin saada ajatuksella valittu ja tehty lahja sydämellisin ajatuksin kuorrutettuna.

                    Kiitollisena ystävyydestä! tuikku

keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Pipariksi meni


Inkivääri, kaneli, kardemumma,, neilikka...Aamuvarhain tassutellessani keittiöön ajattelin, että tänään on juuri oikea aika vaivata perinteikäs piparkakkutaikina verannalle tekeytymään.  Illan saavuttua totesin tuon puuhan siirtyvän, koska voi ja kerma ovat edelleen kaupan kylmähyllyssä. 

Vauhdikkaan päivän jälkeen oikaisen mieluusti ajoissa peiton alle hyvän kirjan kanssa ja odotan raukeuden ummistavan silmäni. Unelmoin levollisista yöunista.

Jouluaattoon on vielä kokonainen viikko. Siinä ajassa ehtii paljon tai ainakin kaiken tähdellisen. Tunnelman luomiseen riittävät muutamat kynttilät ja hyvän tuoksuiset hyasintit sekä inkivääriappelsiinit. Tuoreen, raikkaan joulukuusen tuoksua ei voita mikään! Onneksi säätiedote lupaa pikkupakkasta ja lunta sen verran, että matot pääsevät lumipesuun. 

Mikä sinulle tuo joulun tunnun? Tarvitsetko lumihunnun?
Utelee tuikku -tonttuLeipuritontut

tiistai 16. joulukuuta 2014

Metsän rauhaa

Vihreän talven lumo


JoulurauhaaAurinko pilkotti houkuttelevasti metsän siimeksestä, kun kurvasin kotipihaan. Pehmeillä sammalmättäillä tallustelu ja sopivien kuvakulmien etsiminen saivat mieleni levolliseksi. 


Metsätontun ystäväToivottavasti joulutontun ystävä metsätonttu välittää viestin Korvatunturille. Tämä kirja olisi mieluinen lahja löydettäväksi joulupaketista. Metsämieli - Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin

Metsämieli - Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin
Metsässä aistit keskittyvät ympäristön havainnointiin, ajatus siirtyy käsillä olevaan hetkeen. Arjen huolet ja murheet joutuvat väistymään. Myös tutkimuksissa on havaittu metsän elimistöä rauhoittava ja mieltä virkistävä vaikutus. Verenpaine laskee, syke hidastuu ja veren stressihormonipitoisuudet pienenevät. Luonto siis hoitaa kehoa ja mieltä kuin itsestään.Pikkusydän Miltä vaikuttaa villaenkeli kannossa keinahtelemassa ja pikkusydän kuusen oksalla keikkumassa? Sainko välitetyksi sinullekin metsän aurinkoisen, hyvää tehneen pilkahduksen? 

Aurinkoista joulun odotusta! tuikku

maanantai 15. joulukuuta 2014

Annan päivääSuomalainen jouluperinne juontaa juurensa kauas menneisyyteen. Jotkin näistä vanhoista perinteistä tulivat minulle tutuiksi lapsuuteni lumisina maalaisjouluina. Annan päivään minulla ei liity mitään erityisiä muistikuvia, mutta tästä ja tästä löydät kiintoisia yksityiskohtia ja lähestymistapoja. Joko sinä olet laittanut joulukaljan tekeytymään?

Siirsin keittiön kalenterikynttilän tiskialtaan kupeeseen, jossa se luo mukavaa tunnelmaa tiskien kanssa häärivälle kotitontulle. Meritähti -lautanen muistuttaa helteisestä hetkestä sekatavarakaupassa viime kesän matkalla. Arkiaskareissa on rutiinien luomaa helppoutta, mikä mahdollistaa ajatusten harhailun ja haaveilun.

Joulun alla tekemistä ja puuhaa on riittämiin, mutta rennolla asenteella tulee yhtä valmista siinä missä stressin riuduttamana hammasta purren. Erona vain se, että hyvillä mielin kaikki on paljon hauskempaa ja antoisampaa.  Tärkeintä ei mielestäni ole lopputulos vaan matkanteko kohti päämäärää. Tämän olen oppinut näännytettyäni itseni tarpeeksi monta kertaa täydellisyyden tavoittelullani. Itsepähän tavoitteeni asetin. Nyt ymmärrän, että vähempikin riittää. Oppimisen iloa tämäkin!

Hyvän mielen jouluvalmisteluja kaikkiin koteihin! tuikku